به گزارش کیشوندنیوز، اخیراً شیوهنامهای صادر شده که در آن میزان جرائم نقدی برای تخلفات محیط زیستی مشخص شده است، در یکی از بخشهای این شیوهنامه جریمهای برای برداشت آب از چاه در نظر گرفته شده است، این موضوع بهانهای شد که بعد از مدتها به سراغ خانم مریم محمدی رئیس محیط زیست کیش برویم و برخی مسائل زیست محیطی را از وی جویا شویم.
حفر چاه برای برداشت آب جریمه دارد
محمدی در رابطه با دلیل اعمال جریمه برای حفر چاه و برداشت آب زیرزمینی تعیین شده اظهار داشت: وجود آب شور زیرزمینی باعث از بین رفتن خاک و پوشش گیاهیمی شود، بههمین دلیل باید جلوی نفوذ آب شور را گرفت.
وی افزود: با توجه به وضعیت زمینشناسی جزیره کیش اگر از آب شیرین بیش از اندازه برداشت کنیم، آب شور از اطراف جایگزین میشود، پس زدن آب شوری که وارد آب سطوح زیرزمینی میشود کار بسیار سختی است و باید آنقدر بارندگی وجود داشته باشد تا این امر جبران شود.
رئیس محیط زیست کیش با عنوان اینکه در حال پایش کیفیت آب زیرزمینی هستیم، عنوان کرد: مناطق را اولویت بندی کردیم و ابتدا جاهایی که برداشت آب زیاد بود آنها را بستیم، هرجا دیدیم مشکل فزاینده است چاههای بیشتری را پلمب میکنیم.
وی ادامه داد: از یکسری چاه برای فروش آب استفاده میشد و تانکر آب چاه را برداشت میکرد و میفروخت، چند تولید کننده آب معدنی نیز از آب چاه استفاده میکردند، یکسری آبشیرینکن غیرمجاز داشتیم که برداشت آن از آب چاه بود، این آبشیرینکنها پساب خود را در چاه دیگری در نزدیکی خود میریختند که باعث شور شدن آب زیرزمینی میشد، همه این چاهها پلمب شدند.
همه چاههای آب خانگی غیر مجاز هستند
وی همه چاههای خانگی حفر شده در کیش را غیر مجاز دانست و افزود: اگر دیدیم خیلی مشکل خاصی در رابطه با شوری آب نداریم، کاری به چاههای خانگی نداریم، اما اگر دیدیم که بهدلیل کمبود بارندگی آب زیرزمینی برخی مناطق شورتر میشود، مجبوریم چاه خانهها را هم پلمب کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا صحبتهای سال گذشته امام جمعه مبنی بر درخواست از مردم برای حفر چاه در منزل خلاف این شیوهنامه بود یا خیر، افزود: امام جمعه منظورش این بود که برای کنترل آبهای سطحی و جلوگیری از هدر رفت آن، چاه بزنیم که آب را وارد زمین کنیم، بهجای اینکه آب به دریا برسد و مشکلی برای معابر پیش بیاید، این کار به شیرینسازی آب زیر زمینی کمک میکند، منظورشان این نبود که چاه خیلی عمیق بزنیم و از آب آن برداشت کنیم.
محمدی در پاسخ به سوال دیگری که آیا سازمان منطقه آزاد کیش میتواند هم قانونگذار باشد و هم مجری قانون، اظهار داشت: سرچشمه این قوانین، از قوانین کشور است، در کشور قانون بهرهبرداری از منابع آبی و توزیع عادلانه منابع آبی را داریم که قوانین ما برگرفته از این قانون است، در حال حاضر جزئیات آنرا بهخاطر ندارم اما قوانین مناطق آزاد این اجازه را به ما میدهد.
سگهای ولگرد قاتل بچه آهوان و بلای جان انسانها
وی در ادامه به تشریح چگونگی پیدایش سگهای ولگرد و خطرات آنها برای محیط زیست و انسان پرداخت و تصریح کرد: در شهرک کارگاهی برخی برای حفاظت از کارگاه خود سگ میآورند، بعضی از آنها برای اینکه هزینه غذا ندهند آنها را شبها رها میکنند، این سگها هم برای خودشان غذا پیدا میکنند، جفت گیری میکنند و یک سگ به چندین سگ ولگرد تبدیل می شود.
رئیس محیط زیست کیش افزود: سگهای ولگرد یکسری بیماریهای مشترک با انسان دارند، اینجا هم جزیره گردشگری است و باید جلوی افزایش جمعیت آنها گرفته شود، مواردی داشتیم که این سگها به برهآهوها حمله کردهاند، مورد حمله به انسان هم داشتیم، جمعیت آنها باید کنترل شود، بلیط ارزان کیش اما این وظیفه بر عهده خدمات شهری است که این کار را انجام میدهد.
وی عنوان کرد: انجمن حمایت از حیوانات هم در کیش داریم که به عقیم سازی این سگهای ولگرد کمک میکنند، اما در بحث پیداکردن پذیرنده و کسی که از آنها نگهداری کند مشکل وجود دارد.
محمدی گفت: خواهش ما از دامپزشکی این است که روی برداشت آمار از سگهای کارگاهی نظارت بیشتری داشته باشند، صاحبان سگها را الزام به عقیم سازی کنند یا حداقل میکروچیپ به آنها وصل کنند، این باعث میشود بتوانیم روی افزایش جمعیت سگهای ولگرد کنترل داشته باشیم وگرنه کار خیلی مشکل میشود.
به پرندگان و ماهیها غذا ندهیم/ معضلی به نام افزایش مرغهای مینا، کلاغها و گربهها در کیش
رئیس محیط زیست کیش در گفتگو با خبرنگار کیشوندنیوز از ساکنان کیش و گردشگران خواست که به پرندگان و ماهیها و کلاً حیوانات جزیره غذا ندهند و در این رابطه گفت: لطفا به هیچ حیوانی غذا ندهیم، غذا دادن به حیات وحش کار درستی نیست و با این کار چرخه حیات وحش را بههم میزنیم.
وی افزود: میبینیم که مردم به ماهیها غذا میدهند، آن ماهی که باید جلبک روی مرجان را بخورد و به زنده ماندن مرجان کمک کند، به آنها غذا میدهیم و آن چرخه را نابود میکنیم.
مریم محمدی اظهار داشت: همین قضیه برای پرندگان و گربهها وجود دارد، میبینیم چقدر تعداد گربه در کیش زیاد شده است.
وی ادامه داد: کلاغها و میناها هم تعدادشان در کیش خیلی زیاد شده، هرچه تعداد آنها بیشتر شود، تعداد پرندگان بومی جزیره کمتر میشود، چون منابع تغذیهای در جزیره محدود است.
رئیس محیط زیست کیش عنوان کرد: این پرندگان چون مهاجم هستند در رقابت برای بدست آوردن غذا پیروز میشوند، گاهاً به جوجه پرندگان تورهای لحظه آخری کیش دیگر نیز حمله میکنند و آنها را هم شکار میکنند، میبینیم که تعداد پرندگان کوچک مثل زنبورخوار، شهدخوار و… در جزیره کم شده است.
وی در رابطه با نحوه کنترل جمعیت مرغهای مینا و کلاغها اظهار داشت: راه مقابله با آنها خیلی مشکل است، هرکاری میکنیم که بتوانیم جمعیت آنها را کنترل کنیم واقعاً به راهکار خیلی عملیاتی نمیرسیم غیر از اینکه دسترسی آنها را به منابع تغذیهای اضافی محدود کنیم، از کیشوندان میخواهیم که زبالههایشان در محیط بسته باشد، به آنها غذا ندهند، اگر در خانه منازل جایی هست که میتواند لانه سازی کنند مثل ناودان منازل، آنها را از بین ببریم.
محمدی گفت: بهترین تنظیم کننده طبیعت است و بهتر است اجازه دهیم طبیعت خودش کارش را انجام دهد، میبینیم که بهخاطر چند ماه قرنطینه چه اتفاقات مثبتی رخ داد، بهخاطر اینکه ما انسانها در آن حضور نداشتیم.
محمدی در رابطه با وضعیت ملخها به جزیره نیز گفت: چند وقت قبل ملخهای مهاجم به کیش آمدند، با آنها با سمپاشی مقابله شد، طبق چیزی که اعلام شده بهترین تور کیش بود دوباره برمیگردند اما این اتفاق نیافتاد و دیگر خبری نشد.
کلاغ و گربههای کیش از کنترل خارج شده/ ماجرای بطریهای آب معدنی که با آب چاه پر می شدند